Voor het eerst de grens over
Nadat thee een grote impact had gehad op de Chinese samenleving en het kweken, verwerken en drinken van thee zich verder had ontwikkeld, verspreidde thee zich uiteindelijk naar andere landen, en Japan was het eerste dat de drank omarmde.
In Japan werd thee al snel een belangrijk ritueel voor boeddhistische monniken. Zij gebruikten de drank tijdens hun meditaties om tot rust en bezinning te komen. Deze ‘thee-momenten’ zijn eigenlijk vergelijkbaar met het rustige moment voor jezelf dat veel mensen tegenwoordig nemen met een kopje thee, even weg van de drukte van de dag. Het is opmerkelijk hoe thee zulke rustgevende en reflectieve momenten kan creëren, nietwaar?
Toen de boeddhistische monniken hun geloof naar Japan brachten, namen zij ook de traditie van thee mee. Het werd voor het eerst geconsumeerd door Japanse priesters, die het vervolgens introduceerden bij de keizers, koningen en de adel. Thee werd al snel een exclusief drankje voor de hogere klassen in Japan. Dit stond in schril contrast met de situatie in China, waar thee oorspronkelijk een drank was voor het gewone volk en zelfs als valuta werd gebruikt. In Japan werd thee dus een luxeproduct, voornamelijk voor de aristocratie, terwijl het in China veel toegankelijker was voor iedereen.